Eind januari testte SmartwayZ.NL samen met autofabrikant Ford en andere marktpartijen een slimme ‘rij-assistent’. Deze techniek geeft automobilisten straks informatie over de tijd tot rood/groen en hoe hard zij moeten rijden om groen te krijgen bij het volgende verkeerslicht.
Het ‘Green Light Optimal Speed Advice’- systeem (GLOSA) staat echter nog in de kinderschoenen. Om het verder te ontwikkelen is het noodzakelijk dat grote internationale autofabrikanten testen uitvoeren met GLOSA, zoals Ford nu heeft gedaan op de Automotive Campus in Helmond.
Interface om data verkeerslichten te ontsluiten
De techniek achter GLOSA zorgt voor communicatie tussen auto’s en slimme verkeerslichten waarmee de bestuurder een adviessnelheid krijgt, zodat hij of zij weet hoe hard of zacht gereden moet worden om bij het volgende verkeerslicht (nog net) groen te krijgen.
Monotch zorgde voor de interface om de data van de intelligente verkeerlichten te ontsluiten. Zo maakte Monotch aan de hand van een koppeling met de verkeersregelinstallaties datacommunicatie beschikbaar via een IF2-interface voor de testvoertuigen van Ford.
GLOSA testdag
De testdag op 31 januari was een succes en bod veel inzichten voor vervolgtesten om de bestuurder een reële adviessnelheid te kunnen geven. Want met deze GLOSA ‘rij-assistent’ is veel winst te behalen. De reis wordt niet alleen veel relaxter en comfortabeler voor de bestuurder, het scheelt ook enorm in de uitstoot. Door een betere doorstroming van het verkeer, hoeft er immers minder geremd en opgetrokken te worden. Als het straks echt zo ver is, gaat het ook leiden tot minder vertraging.
Meerwaarde van GLOSA
GLOSA is nog geen bestaande techniek, maar het is wel een techniek die van meerwaarde kan zijn voor zowel de gebruiker, als de automobielfabrikanten en serviceproviders als de wegbeheerders. Voor deze laatste groep kan GLOSA bijvoorbeeld in ‘lichte variant’ gebruikt worden als sturingsmiddel, mits de kruispunten uiteraard goed blijven werken. Werk aan de winkel dus om het van ontwikkel- naar realisatie te brengen.
Partijen waarmee SmartwayZ.NL samenwerkt binnen dit project zijn: BeMobile, Connected Signals, Dynniq, MAPtm, Monotch, Sweco, Swarco, Vialis, V-tron en Technolution. Ook is een aantal overheidspartners aangesloten, waaronder de gemeente Breda en Helmond en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Link naar het volledige SmartwayZ.NL persbericht.