2nd-m-horizontal-blue-no-tagline

Slimme mobiliteit, volgens Monotch

Monotch creëert slimme mobiliteitsplatforms, zo simpel is het. Maar wat bedoelen wij precies met slimme mobiliteit?

De Monotch-platforms maken het mogelijk om verkeer gerelateerde gegevens uit te wisselen tussen alle relevante mobiliteitsgebruikers. Een eenvoudige online zoekopdracht laat je zien wat het betekent, maar het maakt ook gelijk duidelijk dat iedereen aan de betekenis van slimme mobiliteit zijn eigen nuances aanbrengt. Daarom delen we graag onze kijk op deze term, het slimme mobiliteitsecosysteem en natuurlijk hoe TLEX® daarbij past.

Wat is slimme mobiliteit?

Slimme mobiliteit is de samenwerking van allerlei soorten technologie rond mobiliteit om vervoer veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. Het gaat niet alleen om auto’s, bussen of nood- en hulpvoertuigen; het is een allesomvattende manier om van A naar B te komen, onafhankelijk van het vervoermiddel. Om alle weggebruikers, wegkantapparatuur, systemen en wegbeheerders op elkaar te kunnen aansluiten, heb je bij voorkeur een C-ITS-platform (Cooperative Intelligent Transport System) nodig dat realtime gegevensuitwisseling mogelijk maakt.

Wat is een slim mobiliteitsecosysteem?

Het slimme mobiliteitsecosysteem is de verzameling van alle digitale en fysieke actoren die betrokken zijn bij de verplaatsing van A naar B. Wat het mobiliteitsecosysteem echt slim maakt, is de digitale verbinding (veilig en gegarandeerd), realtime gegevensuitwisseling, de inclusie van alle actoren (van autoriteit tot weggebruiker) en het toekomstbestendig maken van het systeem voor autonoom rijden.

Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, vind je hieronder hoe het slimme mobiliteitsecosysteem er volgens ons uit ziet:

Slim mobiliteitsecosysteem

Hoe draagt ​​Monotch bij aan het Smart Mobility-ecosysteem?

Monotch is de marktleider op het gebied van slimme mobiliteitsplatforms die leveranciersonafhankelijke, realtime, veilige verbinding en gegevensuitwisseling tussen alle spelers in de slimme mobiliteitsindustrie mogelijk maken.

Het Traffic Live Exchange-platform – kortweg TLEX® – is het data-uitwisselingssysteem waarmee alle slimme mobiliteitspartijen kunnen verbinden en werken volgens (wereldwijde) standaarden die door de industrie zijn opgesteld.

Bij TLEX® draait alles om het verbinden van de verschillende actoren in het slimme mobiliteitsecosysteem. Het systeem stelt overheden, zoals wegbeheerders of steden, in staat om op basis van hun expertise en wetten verkeersregels vast te stellen voor alle weggebruikers. Vervolgens worden alle fabrikanten van wegkantapparatuur en makers van wegkantsystemen uitgenodigd om hun slimme producten aan het platform te koppelen. Vervolgens creëren verschillende dienstverleners oplossingen (een navigatie-app, een parkeerplaats-vind-app) die weggebruikers direct beschikbaar kunnen hebben vanaf hun autodashboard of smartphone.

Welke voordelen geeft TLEX aan het slimme mobiliteitsecosysteem?

In dit ecosysteem profiteert iedereen;

  • Wegenbeheerders en steden krijgen beter inzicht in hoe het verkeer beweegt en hoe ze prioriteiten kunnen stellen om veiligere, efficiëntere en duurzamere verkeersstromen te creëren
  • Fabrikanten van slimme wegkantapparatuur die voldoen aan de industrienormen, kunnen wereldwijd worden gebruikt
  • Verkeersbeheeroplossingen analyseren de gegevens via hun gespecialiseerde software en verbeteren de realtime verkeersstroom door nood- en gebeurtenisinformatie te verstrekken en de instellingen van slimme objecten te optimaliseren, zodat weggebruikers de meest soepele weg kunnen vinden
  • Serviceproviders kunnen commercieel aantrekkelijke oplossingen creëren die de verzamelde gegevens gebruiken en informatie terugsturen van de gebruikers
  • Onderzoeksinstituten gaan de beschikbare data gebruiken voor analyse om de verkeersstroom te helpen verbeteren. Daarnaast heeft het TLEX-systeem een ​​testomgeving waardoor een betaalbaar systeem voor piloten mogelijk is.
  • Weggebruikers zijn de grootste gebruikersgroep die de applicaties van de systeemaanbieders gebruikt om hen onderweg inzicht te geven in het verkeer, waardoor ze bewust betere beslissingen kunnen nemen over hun reis, hetzij voordat ze vertrekken of zelfs wanneer ze onderweg zijn. op de weg.

Het gebruik van TLEX® als de centrale hub voor het slimme mobiliteitsecosysteem is dezelfde revolutie als de introductie van internet voor iedereen. Het stelt iedereen in staat om verbinding te maken volgens door de industrie vastgestelde normen, anoniem, veilig en goed gecontroleerd.

Waar vinden we Smart Mobility-oplossingen al?

We vinden slimme mobiliteitsoplossingen al om ons heen, waarschijnlijk vaker dan we ons realiseren. De meest bekende Smart Mobility-oplossing is misschien wel de navigatie-app die we allemaal op onze mobiele telefoons hebben die aangeven wanneer er een file is, of misschien de ‘groene golven’ die sommige steden hebben waar je met een bepaalde snelheid mag rijden, en alle verkeerslichten groen worden.

Monotch is betrokken bij meerdere internationale smart mobility projecten die lopen of hebben gelopen tijdens pilots. De meest bekende zijn:

Welke verschillende soorten Smart Mobility-platforms zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende manieren om gegevensuitwisseling tot stand te brengen. We kunnen dit onderverdelen in verschillende soorten Smart Mobility-oplossingen, elk in hun eigen technologische fase, functionaliteit en ondersteuning. We hebben de volgende soorten platforms geïdentificeerd;

  • Generieke IoT
  • Object gerelateerd
  • Project specifiek ontwikkeld/door de overheid ontwikkeld
  • TLEX®

Elk van deze oplossingen heeft zijn technische achtergrond, maar we durven te stellen dat TLEX® de meest geavanceerde, probleemloze en bewezen oplossing is om slimme mobiliteit toekomstbestendig te maken en naar een geheel nieuw niveau te tillen.

Ben je er klaar voor om TLEX® uit te proberen? Probeer dan onze gratis proefversie of neem contact op voor meer informatie.

Related Posts

Unsere Projekte

Beginnen Sie noch heute mit Monotch

Ihre Mobilitätsplattformen