2nd-m-horizontal-blue-no-tagline

Scheveningen zet AI in om overlast te verminderen

De gemeente Den Haag testte onlangs de mogelijkheid om met slimme camera’s lachgasmisbruik op te sporen en een live melding door te geven – met behoud van privacy – aan de handhavers, zodat deze kunnen optreden.

Tijdens de testdag is met hulp van de gemeente de innovatieve oplossing van Avutec (producent van slimme camera’s) en Monotch (ontwikkelaar van C-ITS-platforms) gecheckt. De AI-camera’s van Avutec zijn getraind in het detecteren van verschillende lachgasballonnen. De data (geen beeldmateriaal i.v.m. privacy) van de detectie is via het Monotch TLEX® platform – een Coöperatieve Intelligent Transport System (C-ITS) oplossing – direct naar de handhavingsorganisatie van de gemeente gestuurd.

Testdag bevestigt voorstel

Tijdens de testdag testte de groep niet alleen de betrouwbaarheid van de techniek achter de visuele detectie van ongewenst gedrag. Daarnaast is gekeken of de meldingen goed zijn aangekomen en of de handhavingsorganisatie op basis van slimme technologie gericht kan optreden.

De testfase bevestigde de functionaliteit van het algoritme en gaf groen licht voor volgende stappen gericht op het verfijnen van detectie voor gebruik van slimme camera’s, allemaal in een poging om een veilige en aangename omgeving te bevorderen.

Een slimme camera nog slimmer maken

“Door gebruik te maken van de kracht van kunstmatige intelligentie, hebben we onze camera’s getraind met speciaal samengestelde datasets om zowel ballonnen die worden gebruikt voor lachgas als mensen te identificeren. Deze datasets bevatten een breed scala aan mensen, groepen en ballonnen met verschillende vormen en kleuren. Het algoritme van het systeem integreert deze identificaties, waardoor het risico op valse alarmen wordt geminimaliseerd. Het stelt het bewakingssysteem in staat om de daadwerkelijke daders nauwkeurig te targeten en op te volgen”, legt Walter Verbruggen, Sales Director bij Avutec, uit.

Informatie zonder vertraging

“Wat deze totaaloplossing uniek maakt, is dat er direct een signaal afgaat naar de afdeling handhaving zodat deze snel en adequaat kan reageren. Dit gebeurt allemaal in fracties van seconden via ons platform”, zegt Gary Lin, International Business Developer bij Monotch.

Optimaal gebruik van moderne technologie

“De gemeente Den Haag wil eventuele drugsoverlast terugdringen en maakt daarom gebruik van de meest geavanceerde technieken die voorhanden zijn. Door samen te werken met Avutec en Monotch konden we de meest moderne AI-geïntegreerde oplossing testen die ons helpt om Den Haag een heerlijke plek om te wonen te houden”, bevestigt Anouk Zwaan, veiligheidsregisseur van de gemeente Den Haag.

Overlast op en rond de boulevard van Scheveningen

De handhavingsorganisatie van Den Haag heeft momenteel de handen vol aan het terugdringen van de overlast op en rond de boulevard van Scheveningen. Het meldpunt krijgt veel meldingen over parkeerellende, verkeersovertredingen, geluidsoverlast en ander ongewenst gedrag. Het gebruik van lachgas kan een deel van deze overlast veroorzaken.

Naast de inzet van meer handhavers voert de gemeente een strenger parkeerbeleid. Ook hebben ze een speciale app waarmee bewoners overlast kunnen melden. Verder overweegt de gemeente de inzet van visuele detectietechnologie om ongewenst gedrag te signaleren en aan te pakken. Door deze nieuwe aanpak kunnen zij sneller en gerichter handelen.

Related Posts

Unsere Projekte

Beginnen Sie noch heute mit Monotch

Ihre Mobilitätsplattformen