2nd-m-horizontal-blue-no-tagline

Melding wilddetectie in app

Op 21 april 2023 startte SmartwayZ.NL een proef met wilddetectie langs de N69 in het kader van het samenwerkingsverband Talking Traffic.

Het project heeft tot doel de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal aanrijdingen met overstekende dieren te verminderen. Om dit te bereiken is de insteek om bestuurders te waarschuwen via de navigatie-app Waze, naast de al aanwezige dynamische borden langs de weg. Als de test slaagt, kan de technologie worden uitgebreid naar andere locaties en navigatie-apps.

Meldingen in de auto

De test duurt 3 tot 6 maanden, waarbij voor een deel gebruik wordt gemaakt van bestaande technologie. Sinds 2011 kan het wilddetectiesysteem van Prowild dieren identificeren die op het punt staan de weg over te steken en de signaleringsborden langs de weg activeren. Hiermee zijn al meer dan 1.600 ongevallen voorkomen.

Met deze test gaan we nog een stap verder: de meldingen worden via de Waze-navigatie-app aan de bestuurder in het voertuig bezorgd.

De notificatie in de auto is geen vervanging van de borden langs de weg maar dient als extra waarschuwing waardoor weggebruikers sneller kunnen reageren en hun snelheid kunnen aanpassen. Dit bouwt voort op de technologie die al wordt gebruikt in toepassingen zoals bandenspanningscontrolesystemen voor vrachtverkeer.

Van detectie tot telefoon

Tijdens de test wordt de gehele benodigde keten getest. Zodra een sensor naderend wild detecteert, wordt er een melding gestuurd naar de signaleringsborden langs de weg.

Tegelijkertijd wordt er ook een bericht gestuurd naar apps van autobestuurders in de buurt. Dit bericht wordt verzonden via de Talking Traffic-keten, over het door Monotch ontworpen platform. De app geeft vervolgens een waarschuwingsmelding weer voor overstekende wilde dieren.

Deze verbinding komt tot stand via verschillende partijen. In dit project werkt SmartwayZ.NL samen met Monotch, Prowild, MAPtm, Yunex Traffic, Tripservice, Provincie Noord-Brabant en Royal HaskoningDHV.

Related Posts

Unsere Projekte

Beginnen Sie noch heute mit Monotch

Ihre Mobilitätsplattformen