2nd-m-horizontal-blue-no-tagline

C-ITS zorgt voor brandstofbesparing bij vrachtwagens

Vrachtauto’s die verbonden zijn met iVRI’s (intelligente verkeersregelinstallaties) verbruiken substantieel minder brandstof dan reguliere vrachtwagens. Dat zijn de eerste resultaten van het ‘Connected Transport Corridors’ project.

Vijfhonderd trucks die per dag vijf keer minder hoeven te stoppen kunnen een besparing van bijna 1 miljoen euro opleveren. Binnen het project groeit het enthousiasme onder vervoerders om mee te doen. Logisch, want het levert aanzienlijke voordelen op.

Data-uitwisseling tussen verkeerslichtregelaars

Data-uitwisseling tussen verkeerslichtregelaars maakt het mogelijk om weggebruikers:

Verbonden zijn met verkeersregelinstallaties kan voor vervoerders een aanzienlijke brandstofbesparing opleveren. En het levert ook veel maatschappelijke voordelen op zoals een vermindering in de CO2 uitstoot en veiliger verkeer.

Want door groen licht te geven hoeven vrachtauto’s niet meer te stoppen en op te trekken. Hierdoor verbruiken ze veel minder brandstof en stoten minder CO2 uit. En verbonden weggebruikers kunnen sneller worden geïnformeerd over naderende nood- en hulpdiensten waardoor schrikreacties kunnen worden beperkt.

TLEX I2V zorgt voor verbinding

Het TLEX I2V-Plattform van Monotch zorgt voor de verbinding tussen de iVRI’s en de truck chauffeurs in Nederland. Logistiek vervoerders als Vos Transport en Gist Nederland die nu al met deze connected technologie rondrijden toonden hun eerste bevindingen.

Zo berekende Vos Transport dat 250 verbonden vrachtwagens door het vermijden van twee stops per dag – een heel voorzichtig scenario – een besparing oplevert van maar liefst 194.620 euro per jaar. Het leidt ook tot een reductie van ruim 344.530 kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan het planten van 1.871 bomen. Gist Nederland heeft eind 2019 zeven vrachtwagens uitgerust met connected technologie. Net als Vos zien zij ook veel voordelen in de data-uitwisseling via TLEX. Bij de verbonden trucks nam het brandstofgebruik af met maar liefst 6,1% procent. Bovendien werd er 26,2 procent minder vaak geremd. Waardevolle eerste inzichten dus.

Meer informatie over de eerste cijfers van brandstofbesparing bij iVRI’s voor vrachtauto’s is te lezen in de Dutch Mobility Innovations nieuwsbrief.

Besparing in Euro’s en CO2
Besparingen gemeten in bomen
Resultaten van de ‘Connected Transport Corridors’-project

Related Posts

Unsere Projekte

Beginnen Sie noch heute mit Monotch

Ihre Mobilitätsplattformen